در صنایع و کارخانه های مختلف مانند کارخانه تولید و پردازش مواد غذایی، داروسازی، آهن و فولاد، مواد شیمیایی، چوب بری، صنایع پتروشیمی و پالایشگاهی و سایر صنایع، کارخانه ها و کارگاه های صنعتی و نیمه صنعتی بنا بر نوع کاربری و حجم فعالیت مرکز آلودگی های متفاوتی تولید می شود. هر یک از این صنایع با توجه به وسعت و ظرفیت تولید در ایجاد انواع آلاینده ها سهیم هستند و به منظور حفظ ایمنی محیط کار، جلوگیری از بروز اختلال در تولید و فرآیندهای صنعتی، حفاظت از سلامت کارکنان و هم چنین محیط زیست کنترل همه آلاینده ها ضرورت دارد. از بین بردن آلاینده ها باید با شیوه های صحیح و اصولی انجام گیرد و یکی از مهم ترین و کارآمد تجهیزات نظافتی برای محیط های صنعتی و نیمه صنعتی، جاروبرقی صنعتی می باشد.
پاسخ به پرسش های اساسی درباره جاروبرقی صنعتی
دستگاه های مکنده صنعتی یا جاروبرقی صنعتی طیف بسیار گسترده ای از کاربردها را در محیط های گوناگون در بر می گیرند. دستگاه ها دارای کارایی مخصوص به خود هستند و جهت گزینش جاروی مناسب باید شرایط محیطی سنجیده و به چند پرسش اساسی پاسخ داده شود.
1- آلودگی به چه صورت است؟
پیش از بررسی ویژگی های جارو برقی صنعتی باید درک دقیقی از شرایط محیطی و نوع آلودگی داشت؛ پسماندها به شکل مواد پودری، گرد و غبار، مایع و یا ترکیبی از آن ها است؟ مواد سمی و خطرناک هستند؟ توده ای هستند یا در محیط پراکنده شده اند؟ و … . پاسخ به این پرسش ها صرفه جویی در وقت و زمان را در پی خواهد داشت.
2- آیا استانداردهای نظارتی ویژه ای وجود دارد؟
در بسیاری از صنایع مانند فرآورده های غذایی و دارویی، بهداشت و نظافت کامل یک ضرورت و الزام قانونی به شمار می آید و یا در برخی صنایع آلاینده ها خاصیت اشتعال زایی، انفجاری یا سمی دارند. در چنین واحدهایی استفاده از ابزارهای ویژه و رعایت اصول و مقررات بهداشتی کاملاً ضروری است و باید متناسب با نوع ماده جارو برقی صنعتی مناسب به کار گرفته شود. بنابراین آشنایی با استانداردهای پیش رو الزامی بوده و باید در مراحل انتخاب مکنده صنعتی در نظر گرفته شود.
3- کارکرد دستگاه مداوم است یا متناوب؟
نظافت محیط های صنعتی و نیمه صنعتی با توجه به حجم ضایعات به وجود آمده و نوع کاربری محیط صورت می گیرد و این بدان معنا است که در بعضی موارد جمع آوری مواد طولانی مدت و پیوسته انجام می گردد و در برخی دیگر نیز نظافت در بازه های زمانی کوتاه تر و متناوب شکل می پذیرد. بر همین اساس جاروها در رده های صنعتی دائم کار و نیمه صنعتی طراحی و تولید شده اند. دستگاه های مکنده دام کار جهت نظافت های عمومی، تخصصی و برنامه ریزی شده مورد استفاده قرار می گیرند و جهت تمیز نمودن خطوط تولید و اطراف آن بسیار مناسب، کارآمد و مقرون به صرفه هستند. جاروهای نیمه صنعتی برای نظافت کارگاه های نیمه صنعتی و یا نظافت های منقطع به کار می روند.
4- چه ظرفیتی مورد نیاز است؟
از تفاوت های دستگاه های جاروبرقی صنعتی می توان به تفاوت ظرفیت آن ها اشاره نمود. استفاده از مکنده ای بزرگ تر از ظرفیت مورد نیاز میزان بهره وری را کاهش داده و از طرف دیگر به کار بردن دستگاهی کوچک تر از آن چه که باید باشد، سبب از دست رفتن زمان و افزایش تعداد دفعات تخلیه مخزن می شود. به این ترتیب پیش از تهیه یک مکنده صنعتی، حجم آلودگی و پسماندها باید مورد سنجش قرار گیرد تا بهترین دستگاه انتخاب گردد.
5- چه نوع فیلتراسیونی مناسب است؟
سیستم فیلتراسیون ایده آل به نوع مواد و هم چنین الزامات قانونی برای آن صنعت بستگی دارد. ظرافت بافت فیلترها تعیین کننده کارایی آن می باشد. هرچه دقت ساخت فیلتر بالاتر باشد ذرات ریزتری را در خود نگه می دارد و به منظور جمع آوری مواد خاص مانند ذرات پودری، ذرات چسبنده، گرد و غبار، مواد داغ و … لازم است فیلترهای به خصوصی مورد استفاده قرار گیرد.
6- دستگاه ضد انفجار یا ضد الکتریسیته لازم است؟
در محیط های پر خطری که مواد اشتعال زا و انفجاری در آن ها وجود دارد، با توجه به نوع ماده، جامد یا مایع بودن آن باید دستگاه های مکنده یا جاروبرقی ضدانفجار به کار گرفته شود. یکی از نکاتی که در این شرایط در نظر گرفته می شود این است که نظافت عمومی محیط انفجاری باید انجام گیرد یا خود ماده انفجاری باید جمع آوری گردد.
7- چه تجهیزات جانبی نیاز است؟
پس از انتخاب دستگاه مکنده صنعتی مناسب و سازگار با شرایط کاری، باید بررسی گردد چه لوازم جانبی کارآمدتر است. به عنوان مثال برای نظافت فضاهای باریک و دور از دسترس و گوشه ها و کناره ها نازل های سرتخت به کار می رود و سطوحی با سطح مقطع کمتر به وسیله برس های گرد و یا مستطیلی تمیز می شوند. هم چنین نوع ماده انتخاب لوله خرطومی را نیز تحت تاثیر قرار می دهد.
لینک های مفید :
جاروبرقی صنعتی : فهرستی از محصولات