امور نظافتی منزل و مراکز تجاری و صنعتی ، با استفاده از ابزار ها و دستگاه های مخصوص این کار انجام می شود. جاروبرقی یکی از این دستگاه هاست که به منظور جمع آوری ضایعات و مواد مورد استفاده قرار می گیرد. این دستگاه در مدل های خانگی، تجاری و صنعتی تولید می شود که البته تمامی این مدل ها دارای چند بخش یکسان موتور ، فیلتر و خرطومی هستند. طریقه نگهداری از جاروبرقی ها و افزایش طول عمر و کارایی آن ها در این مقاله مورد بررسی قرار می گیرد.
عملکرد بخش های مختلف جاروبرقی
موتور جاروبرقی از بخش های مهم این دستگاه به حساب می آید ، که توان بالای آن تاثیر مستقیمی بر روی قدرت مکش دارد. موتور جارو برقی ، تامین کننده نیروی محرکه پمپ مکش می باشد. پمپ جارو برقی با ایجاد خلا در داخل جاروبرقی، باعث انتقال ذرات محیط به مخزن می شود. به منظور به دام انداختن ذرات ریز و جلوگیری از انتشار دوباره آن ها در محیط، تمامی مدل های جاروبرقی از سیستم فیلتراسیون بهره می برند.
اهمیت نظافت و نگهداری دستگاه جاروبرقی
دستگاه جاروبرقی مانند هر دستگاه دیگری نیازمند مراقبت مستمر است. این امور ، کارایی و بازدهی دستگاه را ارتقا داده و از خرابی های احتمالی جلوگیری می کند. نظافت و نگهداری جاروبرقی در زمان های مشخص ، عملکرد فیلتر ، موتور و دیگر بخش ها را بهبود بخشیده و موجب افزایش طول عمر دستگاه می شود. با نگهداری منظم از بخش های مختلف دستگاه، خرید جاروبرقی جدید به تعویض می افتد.
اقدامات کلی برای نگهداری از جارو برقی
چند اقدام کلی باید برای نگهداری از جارو برقی انجام داد :
1-روشنایی محیط در حد کافی باشد تا در حین نظافت کناره ها ، آسیبی به بدنه و نازل جاروبرقی وارد نشود.
2- سیم جارو برقی نباید در حین نظافت کشیده شود. در صورت دور شدن از پریز برق، باید کابل دستگاه به پریز نزدیک تر یا سه راهی زده شود.
3- کاربر دستگاه با کلید های کنترلی و نحوه کار با آن آشنا باشد.
4- نوع کاربرد جاروبرقی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بعنوان مثال یک جاروبرقی صنعتی بدون موتور دائم کار هرگز نباید برای امور نظافتی 24 ساعته در یک محیط صنعتی استفاده شود.
نگهداری از فیلتر جارو برقی
نگهداری از فیلتر جاروبرقی شامل موارد مختلفی می شود. اول اینکه در هنگام تخلیه دستی فیلتر ، از آسیب های فیزیکی فیلتر جلوگیری شود. همچنین بعد از مدتی استفاده، ذراتی بر روی فیلتر انباشته می گردند و عملیات مکش را مختل می کنند. بنابراین نظافت منظم فیلتر از موارد مهم در این زمینه می باشد. نظافت فیلتر ها می تواند بصورت دستی ، تکاننده الکتریکی و یا تعویض فیلتر باشد. بعضی از جاروبرقی های خانگی دارای فیلتر قابل شستشو هستند. این فیلتر ها باید هر سه یا 6 ماه یکبار شستشو شوند. فیلتر دستگاه جاروبرقی بعد از مدتی عملکرد مناسب خود را از دست می دهد یا در شرایطی دچار آسیب فیزیکی می شود و نیازمند تعویض است. تعویض فیلتر باید در وضعیت خاموش بودن دستگاه و با توجه به دستورالعمل های دفترچه راهنما انجام گیرد.
نگهداری از مخزن، خرطومی و دیگر بخش ها
پر شدن مخزن جارو برقی بر روی عملکرد آن تاثیر گذار است. بنابراین لازم است مخزن قبل از پر شدن تخلیه گردد. سالم بودن خرطومی و اتصالات جانبی دیگر نیز بر روی نحوه عملکرد جاروی برقی موثر است. بنابراین باید از این اتصالات مراقبت نمود تا از آسیب دیدن آن ها و تحمیل هزینه تعویض جلوگیری شود. همچنین مو ، رشته و نخ های به دام افتاده بر روی غلطک نازل جارو برقی باید بطور منظم نظافت گردند.