در صنایع تولیدی هم چون صنایع غذایی، دارویی، آلومینیوم و … در حدود 70 درصد از مواد مورد استفاده منشأ تولید گرد و غبار قابل اشتعال بوده که این ذرات گرد و غبار به سرعت در محیط گسترش پیدا می کند. وجود گرد و غبار اشتعال زا در محیط های کاری زمینه ایجاد جوهای انفجاری را به وجود می آورد. در این شرایط به منظور به حداقل رساندن خطر انفجار و آتش سوزی، در این صنایع باید به استانداردهای ATEX مراجعه شود و اقدامات لازم جهت پیشگیری از برزو حوادث و حفظ ایمنی محیط کاری انجام گیرد.
احتمال جرقه به چه عواملی بستگی دارد؟
در یک محیط دارای گرد و غبار اشتعال زا احتمال بروز انفجار و آتش سوزی به عوامل مختلفی بستگی دارد که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
مقدار گرد و غبار پراکنده شده در محیط
غلظت گرد و غبار
وجود منبع احتراق در محیط
با بررسی نمودن عناصر اشتعال زا در محیط های صنعتی و با رعایت برخی اصول ساده ایمنی، امکان بروز انفجار و آتش سوزی بر اثر وجود گرد و غبار خطرناک به حداقل کاهش پیدا می کند. برخی از این راه کارهای ساده عبارت اند از:
تمیز نمودن محیط های کاری با استفاده از تجهیزات مناسب به صورت دقیق و منظم.
طراحی و نصب سیستم های مکنده مرکزی به منظور مکش و جذب ذرات و پودرهای خطرناکی که در طول انجام فرآیند تولید در هوا معلق می شوند و هم چنین جلوگیری از فرار آن ها به محیط اطراف.
به کارگیری تجهیزات ویژه ATEX که از مواد آنتی استاتیک ساخته شده و دارای تاییده ATEX اروپایی هستند.
مکنده صنعتی ضد انفجار
با توجه به نیاز گسترده بسیاری از صنایع به حذف آلاینده های خطرناک از محیط، طراحان و سازندگان دستگاه های مکنده یا جاروبرقی صنعتی تجهیزاتی با عنوان جاروبرقی صنعتی ضد انفجار و مکنده صنعتی ضد انفجار تولید و به بازار عرضه نموده اند که یک راه حل ایده آل و کارآمد برای حذف مواد احتراقی به روشی ایمن به شمار می آید. مکنده های ضد انفجار به دو دسته مکنده هواکار ضد انفجار و جاروبرقی صنعتی ضد انفجار تقسیم بندی می شوند و هر یک از دستگاه ها جهت استفاده در Zone های مختلف به کار می روند.
ویژگی های مکنده های صنعتی ضد انفجار
مکنده ها و جاروهای ضد انفجار دارای گواهی نامه ATEX می باشند. این رده از تجهیزات نظافتی به فیلتر آنتی استاتیک و سیستم تمیز کننده فیلتر تجهیز گردیده اند و به منظور جلوگیری از تجمع بار الکتریکی ساکن تمامی اجزا به یکدیگر و در نهایت به زمین اتصال یافته اند. مخزن این دستگاه ها از جنس استیل ضد زنگ ساخته شده است و در برخی مدل ها شاسی، چرخ ها و بدنه از جنس استیل ضد زنگ هستند.
جاروبرقی صنعتی و مکنده صنعتی ضد انفجار برای استفاده در چه Zone هایی مناسب است؟
بر اساس استانداردهای موجود، محیط های صنعتی با توجه به نوع کاربری به چند گروه طبقه بندی می شوند:
Zone22 :
محیط های صنعتی که دارای مواد انفجاری جامد باشند و تنها نظافت عمومی محیط مد نظر باشد نه جمع آوری ماده انفجاری، Zone22 نام دارند.
Zone21 :
به محیط های اطلاق می شود که حاوی مواد خطرناک جامد هستند و جمع آوری این مواد نیز مد نظر می باشد.
Zone2 :
این دسته از محیط ها حاوی مواد مایع اشتعال زا می باشند که باید به طور عمومی نظافت شوند.
Zone1 :
Zone1 به آن دسته از محیط های صنعتی گفته می شود که حاوی مواد مایع اشتعال زا هستند و جمع آوری این مواد ضرورت دارد.
دستگاه های مکنده صنعتی هواکار ضد انفجار و جاروبرقی صنعتی ضد انفجار (دارای موتور الکتریکی عایق کاری شده) با توجه به نوع ساختاری که دارند در Zone های مختلف قرار می گیرند. بنابراین متناسب با نوع کاربری محیط، مواد احتراقی که در محیط وجود دارد و هم چنین عملیات نظافتی مورد نظر دستگاه مناسب انتخاب می گردد که با جمع آوری صحیح و ایمن مواد جامد و مایع اشتعال زا از ایجاد گرد و غبار خطرناک و انباشت آن ها جلوگیری به عمل آمده و در نتیجه آن امنیت محیط کاری و صنعتی حفظ خواهد شد.
لینک های مفید :
مکنده صنعتی : فهرستی از محصولات