دستگاه جاروبرقی از جمله دستگاه های نظافتی پر کاربرد جهت جمع آوری مواد می باشد. این دستگاه ، علاوه بر پاکسازی سطوح کف در محیط های خانگی ، تجاری و صنعتی، در کاربرد های خاص و متنوع دیگری مانند انتقال مواد نیز استفاده می شود. در این مقاله انواع مختلف مکنده ها بر اساس نوع کارایی شان مورد بررسی قرار می گیرند.
بخش ها مختلف جارو برقی
جاروبرقی های در مدل های مختلفی تولید می شوند اما تمامی آن ها دارای چند بخش مشترک پمپ ، موتور ، فیلتر و مخزن هستند. پمپ مکش جارو برقی ، وظیفه مکش هوا و آلودگی ها به داخل مخزن را بر عهده دارد. پمپ مکش با عملکرد مناسب و قوی در سرعت و قدرت مکش تاثیر گذار است. موتور دستگاه تامین کننده انرژی مورد نیاز پمپ می باشد. موتور جاروبرقی ، الکتریکی تک فاز یا سه فاز یا در بعضی مدل ها دیزل است. البته بعضی مکنده ها ، فاقد موتور هستند که در ادامه به آن ها پرداخته می شود. فیلتر از بخش های مهم جاروبرقی است که وظیفه به دام انداختن ذرات ریز و جلوگیری از انتشار آن ها در محیط را بر عهده دارد.
انواع جاروبرقی یا مکنده
جاروبرقی ها یا مکنده ها جهت جمع آوری یا انتقال مواد استفاده می شوند. طبقه بندی های مختلفی برای این دستگاه ها موجود است که در این بین ، طبقه بندی بر اساس کاربرد بسیار متداول تر است.
جاروبرقی خانگی
ساده ترین رده از جاروبرقی ها ، جارو برقی خانگی می باشد. این دستگاه به سهولت در منازل قابل استفاده است. جاروبرقی های خانگی ساخته شده توسط شرکت های معتبر سطح صدای پایینی داشته و از قدرت مکش مناسبی برخوردارند. نوع آلودگی و حجم کار در محیط خانگی سبب شده تا این دستگاه ها ، نیازی به مخزن بزرگ یا موتور قدرتمندی نداشته باشند.
جارو برقی تجاری
جاروبرقی تجاری از نظر قدرت پمپ و موتور کمی از جاروبرقی خانگی قوی تر است. این دستگاه معمولا ابعاد بزرگ تری نیز داشته و از قدرت مکش بالاتری بهره می برد. کاربرد های این جاروبرقی در نظافت محیط های تجاری ، هتل ها ، شرکت ها، ادارات و اماکن مذهبی می باشد. بدنه استیل، قابلیت جمع آوری مایعات برای بعضی مدل ها، فیلتر پلی استری و موتور قدرتمند با صدای کم از ویژگی های جاروبرقی تجاری هستند.
جاروبرقی صنعتی
مدل های قدرتمند و با ساختار مقاوم تر جاروبرقی ها که جاروبرقی صنعتی نام دارند ، مدل دیگری از جارو برقی ها هستند. این دستگاه ها جهت نظافت محیط های صنعتی ، کارگاه ها و کارخانجات استفاده می شوند. این رده از جاروبرقی ها دارای بدنه فلزی مقاوم ، قدرت مکش بالا ، موتور قدرتمند و فیلتر اولیه و ایمنی بهره می برند. فیلتر ایمنی این دستگاه ها که معمولا از نوع فیلتر هپا می باشد ، امکان مکش مواد پودری ، ضایعات شیشه ، خرده های چوب و .. را فراهم نموده است. ساختار مقاوم و خرطومی ها و نازل های از جنس های متفاوت با توجه نوع آلودگی نیز شرایط را برای مکش آلودگی های مختلف فراهم نموده است. رده پیشرفته مکنده صنعتی ، با برخورداری از موتور های توربینی دائم کار ، امکان عملکرد بی وقفه و 24 ساعته را دارد.
مکنده هواکار
در مدلی از مکنده ها ، دستگاه از موتور الکتریکی بهره نمی برد. این دستگاه ها که با نام مکنده هوا کار شناخته می شود ، از یک کمپرسور هوا جهت تغذیه موتور استفاده می نماید. عدم وجود موتور الکتریکی در این دستگاه ها ، سبب شده تا سطح ایمنی در محیط های با خطر آتش سوزی و جرقه الکتریکی افزایش یابد. مکنده هوا کار در محیط های با دسترسی نا مناسب به برق یا محدودیت استفاده از الکتریسیته نیز قابل استفاده است.
مکنده ضد انفجار
در بعضی محیط ها نوع آلودگی ها و شرایط محیط به گونه ای است که استفاده از جاروبرقی های معمول می تواند موجب انفجار شود. مثلا در صنایعی که با مواد پودری سر و کار دارند ، انباشت حجمی از غبارات این مواد در محیط ممکن است سبب انفجار گردد. یا مثلا در بعضی از محیط ها موادی که باید جمع آوری شوند ، قابل اشتعال و انفجاری هستند. در این محیط ها ، برای حفظ ایمنی باید از مکنده ضد انفجار استفاده نمود. این دستگاه ها در دو مدل مکنده هوا کار یا مکنده صنعتی ضد انفجار عایق کاری شده در دسترس هستند.