فیلتر جاروبرقی صنعتی به مانند ریه در بدن انسان عمل میکند و آلودگیها را به دام میاندازد. فیلتر با گیر انداختن ذرات ریز از بازگشت آن ها به محیط جلوگیری مینماید و از سلامت افراد حاضر در محیط و کاربر دستگاه محافظت میکند. بنابراین نظافت فیلتر بطور منظم و تعویض آن در صورت لزوم دارای اهمیت ویژه ای می باشد. در این مقاله به تفصیل به این مباحث پرداخته می شود.
فیلتر جارو برقی و انواع آن
فیلتر از مهمترین بخشهای داخلی یک جاروبرقی صنعتی یا فیلتر از مهم ترین بخش های داخلی یک جاروبرقی صنعتی یا خانگی می باشد که نقش مهمی در عملکرد دستگاه و قدرت مکش آن دارد. فیلتر ها با برخورداری از ساختار فشرده، قادرند ذرات کوچک جمع آوری شده از محیط را گیر بیندازند.
قدرت به دام انداختن ذرات در فیلترهای مختلف متفاوت است. معمولا فیلتر اولیه که از نوع فیلتر کیسه ای، ستاره ای یا کارتریجی می باشد، در کنار یک فیلتر ثانویه یا ایمنی بهترین عملکرد را فراهم میآورد.
محیطهایی با ملزومات ایمنی بالا که دارای ذرات ریز و گرد و غبار هستند، به جاروبرقی صنعتی مجهز به فیلترهای با کیفیت از نوع هپا نیازمندند. فیلتر هپا بسته به مدل ذراتی به کوچکی یک دهم میکرون را نیز جذب میکنند.
توجه به زمان نظافت فیلتر
فیلتر مکنده شهری به دلیل مواردی که ذکر شد، باید بطور منظم تمیز و نظافت شود. بهتر است این کار بعد از هر 3 یا 4 بار استفاده از دستگاه انجام بگیرد، البته کاهش قدرت مکش نیز میتواند نشان دهنده پر شدن منافذ فیلتر باشد.
اهمیت نظافت فیلتر مکنده
یکی از بخشهای مهم نگهداری از جارو برقی تجاری، نظافت دقیق و منظم فیلتر آن میباشد. اگر فیلتر در زمان خود تمیز نگردد، جاروبرقی در مکش آلودگی ها از سطح محیط با مشکل روبرو میشود.
نظافت نادرست فیلتر نیز در دراز مدت قدرت مکش را کاهش میدهد. همچنین آلودگیها به دلیل گرفتگی فیلتر، به بخشهای داخلی جاروبرقی رفته و ممکن است موجب سوختن موتور نیز بشوند.
مراحل و راهکار های نظافت فیلتر مکنده
اولین اقدام جهت نظافت فیلتر، خواندن دفترچه راهنمای دستگاه میباشد. در دفترچه دستگاه، امکان شستن یا نشستن فیلتر ذکر شده است. همچنین جاروبرقیها دارای فیلترهای متنوعی هستند که راهکار جداسازی از دستگاه و نظافت آنها با هم تفاوت دارد. در ادامه راه کارهای نظافت فیلتر جارو برقی مورد بررسی قرار میگیرد.
نظافت دستی توسط جاروبرقی های خانگی یا تجاری
نظافت به کمک تکاننده
بعضی از جارو برقیهای صنعتی دارای سیستم نظافت فیلتر از نوع تکاننده هستند. در این سیستم اهرمی بر روی بدنه جاروبرقی قرار گرفته است. کاربر با تکان دادن اهرم، فیلتر را حرکت میدهد و در نتیجه ذرات به دام افتاده درون فیلتر جدا شده و به داخل مخزن انتقال مییابند.
بنابراین منفذهای فیلتر باز میشوند و قدرت مکش دستگاه به وضعیت عادی خود باز میگردد. در این سیستم برای نظافت فیلتر نیاز است تا دستگاه خاموش شود. بنابراین برای جاروبرقی هایی با استفاده متناوب بکار برده میشوند.
جریان هوایی معکوس و کمپرسور هوا
در مکنده ها و اسپری مک صنعتی، از سیستم جریان هوای معکوس بطور گسترده برای نظافت فیلتر استفاده میشود. در این سیستم، دهانه اصلی دستگاه بسته شده و هوا از جهت مخالف به مخزن وارد میشود. در نتیجه ذرات گیر افتاده درون فیلتر خارج شده و به مخزن میروند.
از سیستمهای پیشرفته بکار رفته در جاروبرقیها جهت نظافت فیلتر، کمپرسور هوا میباشد. کمپرسورهای هوا با دمش هوا به داخل جارو برقی، عملیات نظافت فیلتر را انجام میدهند.
تعویض فیلتر جارو برقی
بیشتر فیلترهای جاروبرقی حتی با نظافت منظم نیز دارای طول عمر مشخصی هستند. بنابراین بعد از مدتی باید فیلتر را طبق دستورالعمل سازنده دستگاه تعویض نمود. فیلترهای جاروبرقیهای جدید امروزی بسته به میزان استفاده دارای طول عمری بین 6 تا 12 ماه هستند.
در مورد فیلتر هپای دستگاه، بطور معمول بعد از 1000 ساعت استفاده باید آنرا تعویض نمود. البته اگر جاروبرقی 24 ساعت در روز استفاده شود، فیلتر هپا باید بعد از یک سال جایگزین گردد. جاروبرقیهایی که 15 دقیقه در روز استفاده میشوند، طول عمر فیلتر هپا را طولانیتر میکنند.