نظافت از مهم ترین مباحث در هر محیط داخلی و بیرونی اعم از پاساژ ها، مراکز تجاری، ادارات و محیط های صنعتی و خانگی می باشد. توجه به نظافت محیط همواره مد نظر آحاد جامعه بوده است. در محیط های صنعتی و تجاری و سایر محیط هایی که دارای وسعت به مراتب بیشتری نسبت به بخش های خانگی هستند، نظافت به روش دستی راهگشا نبوده و از شیوه نظافت مکانیزه استفاده می شود. نظافت مکانیزه با استفاده از دستگاه ها و تجهیزات نظافتی با سرعت بالا، کیفیت تضمین شده و بدون اتلاف وقت و هزینه انجام می گیرد. این شیوه از نظافت بیشتر در صنایع و به کمک تجهیزاتی مانند کفشوی صنعتی ، واترجت و جاروبرقی صنعتی صورت می پذیرد. در این مقاله مزایای مختلف نظافت با تجهیزات مکانیزه بیان شده و پر کاربرد ترین این تجهیزات معرفی می گردند.
نظافت مکانیزه چیست؟
نظافت مکانیزه به شیوه نوین نظافتی جهت از بین بردن انواع آلودگی ها در محیط های وسیع و صنعتی گفته می شود. بخش عمده ای از امور نظافتی در این روش به تمیز کردن سطوح کف و تجهیزات و ماشین آلات مورد استفاده اختصاص دارد. در این بخش هدف جمع آوری آلودگی ها، تمیز نگهداشتن محیط و افزایش سطح بهداشت، کارکرد بهتر تجهیزات و ماشین آلات و حفظ طول عمر انواع تجهیزات و قطعات کاربردی در صنایع می باشد. در نظافت سطوح به صورت مکانیزه کاربر دشواری چندانی در نظافت محیط ندارد و تمامی عملیات ها به کمک دستگاه های نظافتی انجام می شود. حجم گسترده فعالیت های نظافتی، لزوم انجام نظافت روزانه و منظم و وسیع بودن محیط های صنعتی باعث شده که نظافت مکانیزه بهترین راهکار در بخش پاکیزگی و تمیزی این بخش ها باشد.
دستگاه های کاربردی در نظافت مکانیزه
همان طور که گفته شد انجام فرآیند ها در شیوه نظافت مکانیزه به عهده دستگاه ها می باشد. تجهیزات مکانیزه متعددی در این شیوه نوین مورد استفاده قرار می گیرند که برخی به بخش نظافت صنعتی و برخی دیگر به شستشوی صنعتی اختصاص دارند. نظافت به معنای جمع آوری آلودگی ها و شستشو به معنای شستن سطوح می باشد. در این بخش برخی از مهم ترین و پر کاربرد ترین تجهیزات مورد استفاده در فرآیند نظافت مکانیزه معرفی می شوند.
جاروی صنعتی
مکنده ها که همان جاروبرقی های صنعتی هستند که به عنوان دستگاه نظافت مکانیزه برای نظافت محیط های صنعتی و جمع آوری انواع آلاینده های موجود در محیط مورد استفاده قرار می گیرد. مکنده ها توانایی جمع آوری انواع آلاینده ها مانند گرد وغبار، مواد جامد، مواد مایع و … در محیط های صنعتی را دارند. در بخش نظافت مکانیزه از جاروبرقی صنعتی برای انجام امور تخصصی تر مانند جمع آوری گرد و غبار و مایعات اشتعالزا و حتی انتقال مواد استفاده می شود. جاروی صنعتی نسبت به جاروبرقی خانگی دارای ساختار مستحکم تر، بدنه مقاوم، سیستم فیلتراسیون قوی تر و موتور پر توان تر هستند.
کفشوی صنعتی
کفشوی صنعتی یا اسکرابر برای انجام امور شستشوی صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد. این دستگاه در فرآیند های نظافت کارخانجات، صنایع، مراکز تجاری، اداری و … کاربرد دارد. کفشوی صنعتی یک یا دو برس چرخان دارد که با اعمال فشار بر روی سطح آلودگی ها را از عمق سطح بیرون می کشند. این دستگاه در حین شستشوی سطح، عملیات مکش آلودگی از روی سطح را نیز انجام می دهد. به همین دلیل زمانی که شستشوی صنعتی با اسکرابر به پایان می رسد، سطح کاملا خشک بوده و قابل استفاده است. ضمن اینکه کار کردن دستگاه کفشوی صنعتی در تردد افراد مشکلی را بوجود نمی آورد. اسکرابر سرنشین دار برای نظافت مکانیزه محوطه های وسیع نتیجه بهتر و سریع تری به همراه دارد. کفشوی دستی نیز در محیط هایی که وسعت کمی دارند و دستگاه قدرت مانور کمتری دارد، بکار می آیند.
واترجت صنعتی
دستگاه واترجت صنعتی در حوزه نظافت مکانیزه به بخش شستشوی صنعتی اختصاص دارد. این دستگاه از آب پر فشار که توسط پمپ تامین می شود، بهره می برد. آلودگی های سطح زمین، تجهیزات و ماشین آلات با استفاده از این آب پر فشار به راحتی از بین می روند. بخش مهم این دستگاه پمپ فشار قوی است که عملکرد مناسب آن باعث افزایش بازدهی فرآیند شستشو می شود. واترجت صنعتی در بخش انتهایی دارای یک نازل است که نحوه پاشیدن آب به سطح را تعیین می کند. کارواش صنعتی یا واتر جت شستشوی صنعتی آسان، کم هزینه و سریع را برای محیط های مختلف فراهم نموده است. شستن انواع قطعات فلزی، زنگ بری، رنگ بری، لایه برداری، حذف جرم و رسوب عمیق سطح لوله ها، قطعات و تجهیزات از کاربرد های متنوع این دستگاه در محیط های صنعتی هستند.
پولیشر
دستگاه پولیشر نسبت به سایر دستگاه های نظافتی ذکر شده، کاربرد کمتری در نظافت مکانیزه دارد. کاربرد عمده این دستگاه شستشوی، جلادهی و براق نمودن سطوح کف و همچنین کف سابی سطوح می باشد. پولیشر دارای برس چرخان برای عملیات های سنگین شستشوی سطوح کف است. این برس با سرعت چرخش بسیار بالا قادر است تا آلودگی های مختلف را از سطح برطرف کند و در نهایت سطح صیقلی را ایجاد نماید.
مزایای نظافت مکانیزه
طبیعی است که مکانیزه شدن کار ها در هر سطحی به راحت تر شدن کار ها کمک کرده است و بشر امروز با استفاده از دستگاه های مختلف توانسته است بسیاری از مشکلات و چالش های گذشته را از بین ببرد. نظافت مکانیزه هم از این موضوع مستثنی نیست و در واقع می توان گفت استفاده از آن علاوه بر حل مشکلات، مزایای بی شماری هم دارد. از جمله مزایایی که برای نظافت مکانیزه با استفاده از دستگاه های صنعتی می توان بیان کرد بالا رفتن سرعت فرآیند ها است که همین موضوع باعث صرفه جویی در زمان نظافت می شود. علاوه بر این استفاده از تجهیزات نظافتی باعث بالا رفتن کیفیت نظافت می شود و هیچ گونه آلودگی در محیط مورد نظر شما باقی نخواهد ماند. حفظ بهداشت محیط که باعث حفظ سلامت کارکنان و از طرفی باعث بالا رفتن کیفیت محصول تولید می شود، مزیت دیگر استفاده از شیوه نظافت مکانیزه می باشد. افزایش کیفیت محصول نیز می تواند سبب جلب رضایت مشتری ها شده و سود آوری مناسبی را برای واحد صنعتی مورد نظر داشته باشد. استفاده از نظافت مکانیزه خطرات زیست محیطی را به حداقل می رساند. دستگاه های نظافتی میزان مصرف آب و مواد شوینده را به حداقل می رساند و علاوه بر حفظ محیط زیست می تواند صرفه ی اقتصادی مناسبی را برای واحد صنعتی داشته باشد. در نهایت به طور کلی می توان گفت استفاده از این دستگاه ها باعث افزایش بازدهی در واحد های صنعتی شده و بهره وری نیروی انسانی را چند برابر می کند.