رستوران ها به جهت طبخ غذا برای عموم باید سطح بالایی از مسائل بهداشتی و نظافتی را در محیط رعایت کنند. به همین دلیل نظافت رستوران از اهمیت بسیار زیادی برخوردار می باشد و شما می توانید با داشتن چک لیست نظافت رستوران ، همواره محیطی تمیز و بهداشتی برای طبخ و ارائه غذا داشته باشید. با ظهور ویروس کشنده کرونا، اهمیت بهداشت و تمیزی محیط در رستوران ها چند برابر شده است. در دوران رشد این بیماری در سطح جهان، رستوران ها وظیفه مهم تری در طبخ غذای ایمن داشته و می توانند از انتقال بیماری جلوگیری کنند. بنابراین دستورالعمل نظافت رستوران ها باید بر طبق استاندارد های سازمان جهانی بهداشت بطور ویژه برای مقابله با ویروس کرونا اصلاح و به روز شود. در این مقاله دستورالعمل و چک لیست نظافت رستوران بخصوص برای این روزهای کرونایی ارائه می شود.
ویروس کرونا از کجا آمده است؟
کرونا برای اولین بار در شهر ووهان کشور چین کشف شد و در مدت زمان نسبتا کوتاهی در سایر کشورهای جهان نیز انتشار پیدا کرد. ایران یکی از کشورهای درگیر این ویروس به شمار می رود و همواره مقامات دولتی، بهداشتی و حتی خود مردم تذکر به رعایت بهداشت فردی برای جلوگیری از بروز این بیماری دارند. استفاده از ماسک های بهداشتی و همچنین سایر موارد پروتکل بهداشتی دارای اهمیت بسیار زیادی می باشند. با بوجود آمدن این بیماری سبک زندگی افراد کم کم تغییر کرده و برخی از عادت های موجود در جامعه حذف شده است. رستوران ها یکی از بخش هایی هستند که با انتشار کرونا در جهان، باید طبخ و سرو غذا را در بالاترین سطح بهداشتی قرار دهند. ضمن اینکه محیط رستوران باید تمیز و بصورت روزانه شستشو و ضدعفونی شود.
اهمیت داشتن چک لیست رستوران
چرا باید چک لیست نظافت رستوران داشته باشیم؟ این سوالی است که شاید برای شما ممکن است پیش آمده باشد و شما می توانید با استفاده از این چک لیست بهترین روش نظافتی را انجام دهید. در صورتی که سوالی در این خصوص داشته باشید و می خواهید اطلاعات بیشتری را در این خصوص به دست بیاورید می توانید با کارشناسان ما در تماس باشید و سوالات خود را در این زمینه بپرسید. چک لیست نظافت رستوران به عنوان یکی از مهم ترین نیازهای روزمره شما به شمار می رود و کسانی که در این زمینه فعالیت می کنند می توانند با استفاده از چک لیست نظافت رستوران در کوتاه ترین زمان بهترین بازده را داشته باشند. در ادامه این مقاله بیشتر در این خصوص با شما صحبت خواهیم داشت و اطلاعات بیشتری را در این زمینه با شما به اشتراک خواهیم گذاشت که قطعا می تواند برای شما مفید واقع شود. از مهم ترین اهمیتی که داشتن چک لیست رستوران برای شما خواهد داشت، تمیز ماندن محیط و همچنین منظم بودن برنامه ای که برای نظافت رستوران در نظر دارید می باشد. همچنین از جریمه های احتمالی جلوگیری می شود و در نهایت می توانیم انتظار افزایش مشتری ها را داشته باشیم.
بخش های نظافت رستوران
شما بعنوان کارمند یک رستوران قطعا اهمیت تمیزی و بهداشت را در محیط و در محل طبخ و سرو غذا می دانید. نظافت رستوران شامل حذف آلودگی ها، گرد و غبار از روی سطح، شستشو و ضدعفونی آنها برای کاهش عوامل بیماری زا می باشد. نه تنها بخش های در تماس با مواد غذایی بلکه تمامی سطوح از جمله سطح زمین باید در فرآیند نظافت رستوران مد نظر قرار گیرند. از مهم ترین بخش های چک لیست نظافت رستوران می توان به نظافت محل ارتباط با مشتری اشاره داشت که شامل شستن سرویس ها و سطوح روی میزها و تمیز کردن سطوح کف بخش سرو غذا می شود. نظافت آشپزخانه از مهم ترین بخش های نظافت رستوران به شمار می رود که این مرحله نیز شامل شستن ظروف و سطوح کف می شود. در این بخش استفاده از تجهیزات مکانیزه مانند کفشوی صنعتی و واترجت می تواند راهگشا باشد. کفشوی صنعتی بصورت مکانیزه سطح را برس زنی و تمیز می کند. واترجت دستگاه دیگری است که از آب پر فشار برای حذف آلودگی ها بهره می برد. این دستگاه برای شستن آسان و سریع کف آشپزخانه، دیگ ها، سرویس بهداشتی، ورودی و بخش بیرونی شیشه های رستوران کاربردی است. اما بجز آشپزخانه، سطوح کف بخش حضور مشتری ها هم باید بطور منظم تمیز شوند. در این بخش با توجه به وسعت محیط می توانید از ابزار های دستی یا دستگاه کفشوی صنعتی استفاده کنید. بطور کلی تمامی بخش های رستوران که به نحوی می توانند با مواد غذایی خام یا آماده سرو در ارتباط باشند باید به صورت کامل نظافت شوند و بازه زمانی نظافت نیز بر اساس نوع این قسمت ها است. برای مثال، بشقاب ها و تمامی مواد پخت و پز پس از هر بار استفاده و همچنین محیط کف و تمامی میز ها هر روز باید نظافت شوند.
تجهیزات نظافتی کاربردی برای رستوران ها
همانطور که اشاره شد تجهیزات نظافتی مکانیزه مانند کفشوی صنعتی، واترجت و جاروبرقی برای استفاده در رستوران ها کاربردی هستند. کفشوی صنعتی با استفاده از سیستم برس زنی و خشک کن همزمان، نظافت سطوح کف را انجام می دهد. این دستگاه در زمان کم و با قدرت بالا، سطح را تمیز می نماید. واترجت دستگاه دیگری است که بعلت برخورداری از آب پر فشار، سطح کف و سایر تجهیزات آشپزخانه را به سرعت تمیز می کند. ضمن اینکه از دستگاه جاروبرقی آب و خاک برای جمع آوری مواد جامد و مایع در رستوران ها می توانید استفاده کنید.
ایجاد چک لیست نظافت رستوران
زمانی که قصد نظافت رستوران را دارید، با داشتن چک لیست مخصوص با در نظر گرفتن بازه های زمانی و فرد مسئول می توانید بهترین نتیجه را داشته باشید. چک لیست نظافت رستوران در بازه های زمانی روزانه، هفتگی و ماهانه و انجام اقدامات احتیاطی کمک می کند تا از شیوع بیماری های مختلف از جمله کووید-۱۹ پیشگیری کنید. البته شستشوی مکرر دست ها توسط کارکنان رستوران مهم ترین گام در این زمینه است که همراه با قرار دادن تجهیزات ضدعفونی دست برای مراجعین می تواند راهگشا باشد. در ابتدا یک برنامه مدون شامل بخش های مختلف نظافت رستوران تعیین کنید و مسئولیت هر بخش را مشخص نمایید. کارکنان رستوران در حین ضدعفونی محیط باید با استفاده از دستکش عمل نمایند. تهیه مواد ضدعفونی مورد نیاز برای رستوران جهت ایجاد محیط تمیز و عاری از آلودگی برای مقابله با کووید-۱۹ مورد بعدی است تا باید مد نظر قرار دهید. قبل از ضدعفونی هر سطح ابتدا آلودگی ها را بر طرف نموده و سطوح را شستشو دهید.
چک لیست نظافت محل انتظار و سرو غذای رستوران
در اینجا دستورالعمل های نظافتی و بهداشتی و چک لیست برای بخش سرو غذا و انتظار مشتریان را بیان می کنیم.
– ارائه مواد ضدعفونی کننده دست به مشتریان
– نظافت و ضدعفونی میز ها و صندلی ها قبل از حضور مشتری
– نظافت و ضدعفونی کیبورد،موس و سایر تجهیزات دریافت رزرو غذای مشتری بطور منظم
– ضدعفونی دستگیره درب ها هر دو ساعت یکبار
– ضدعفونی تجهیزات روی میز مانند نمکدان و .. بین هر دو سرویس
– ضدعفونی صندلی ها بعد از مراجعه هر مشتری
– شستشوی کف با تی یا دستگاه زمین شوی صنعتی
– ضدعفونی منو بعد از تماس دست مشتری با آن
– نظافت و ضدعفونی میز بعد از رفتن هر مشتری
چک لیست آشپزخانه
– برای نظافت آشپزخانه و بخش کارکنان رستوران طبق پروتکل های بهداشتی براساس دستورالعمل های زیر عمل کنید :
– نظافت و ضدعفونی تمامی سطوحی که غذا بر روی آنها تهیه می شود.
– شستشو و ضدعفونی ظروف بعد از هر بار استفاده
– شستشو و ضدعفونی سینک هر ۲ ساعت یکبار
– نظافت و ضدعفونی روزانه فر ها و سایر تجهیزات طبخ غذا و نوشیدنی
– شستشو و ضدعفونی سطوح کف بصورت روزانه
– تخلیه و نظافت روزانه سطل های زباله
– ضدعفونی روزانه کنترل تلویزیون و سیستم صوتی بصورت روزانه
– شستشو و ضدعفونی سرویس های بهداشتی بصورت منظم
– شستشوی کف با تی یا دستگاه کفشوی بصورت روزانه