ایمنی محیط کار در همه زمینه یک اصل ضروری است و باید به منظور محافظت از سلامت نیروهای انسانی و حفظ کارایی آن ها بدون آسیب دیدن، اصول ایمنی کاری رعایت گردد. در هر محیط کاری بنا به نوع کاربری که دارند قوانین و مقرراتی جهت بهبود ایمنی و جلوگیری از آسیب رسیدن به کارکنان و کارگران وضع گردیده تا این افراد بتوانند بدون نگرانی در محیط امن به کار بپردازند. یکی از اصول اولیه حفظ ایمنی در همه محیط های کاری نظافت و شستشوی درست انواع سطوح می باشد. نظافت و شستشو به معنای حذف انواع پسماند و گرد و غبار مضر از محیط بوده و بخش مهمی از این هدف از طریق شستشوی سطوح کف به دست خواهد آمد. لغزندگی بر اثر کثیفی سطح زمین یکی از متداول ترین حوادثی است که در محیط های کاری رخ می دهد که ساده ترین راه پیشگیری از آن نظافت و شستشوی به موقع و اصولی سطح زمین بوده و با بهره مندی از دستگاه اسکرابر امکان پذیر می گردد.
گام های اولیه برای نظافت محیط های کاری
تولید آلودگی و پسماند در همه محیط های صنعتی، کارگاهی، تجاری و … اجتناب ناپذیر بوده و در هر یک بر مبنای نوع فعالیتی که دارند، سطوح مختلف دچار آلودگی می شوند. در محیط های صنعتی گرد و خاک، مایعات، روغن، دوده و … متداول ترین آلاینده ها هستند و در صورتی که با سطح زمین تماس پیدا کنند مشکلات فراوانی را به وجود می آورند. در مراکز تجاری و اداری گرد و غبار بخش اصلی آلاینده ها را تشکیل می دهند و یا در بیمارستان ها و مراکز پزشکی سطح بالایی از بهداشت و نظافت نیاز است. استفاده از اسکرابر یا کفشوی صنعتی مهم ترین راهکار برای مقابله با این آلودگی ها بوده و در گام نخست شرایط پیش رو باید بررسی گردد.
بازدید از محیط و بررسی محدودیت ها
به منظور دست یابی به استانداردهای نظافتی در محیط های کاری ابتدا باید بخش های نیازمند نظافت مشخص گردند. پس از آن لازم است اطلاعات کاملی از میزان رفت و آمدها، دسترسی به پریز برق، محدودیت ها و جنس کفپوش ها به دست آید تا بر اساس اطلاعات به دست آمده برنامه های نظافتی گردآوری شود و نسبت به تهیه اسکرابر و سایر تجهیزات نظافتی کارآمد اقدام گردد. پارامترهایی مانند متراژ، فضای میان ماشین آلات یا قفسه بندی ها، پهنای راهروها و پاگردها، میزان حساسیت کفپوش و نوع آلودگی، مهم ترین عوامل تعیین کننده انتخاب تجهیزاتی نظافتی مناسب به شمار می آیند.
بررسی محدودیت های ایمنی
هنگام تصمیم گیری برای انتخاب بهترین شیوه نظافتی در محیط های کاری همواره باید محدودیت ها، خطرات و حوادث احتمالی در نظر گرفته شود. شستشوی سطح زمین برای از بین بردن آلاینده به ویژه مواد چرب ضرورت دارد و باید توجه داشت شستشو به تنهایی کافی نبوده و برای جلوگیری از لغزندگی زمین باید خشک شود. استفاده از روش های سنتی برای به دلیل انتقال آلودگی های موضعی و خشک نشدن سطوح، برای هیچ یک از محیط های کاری مناسب نیست و دستگاه اسکرابر جهت برخورداری از سیستم مکش (خشک کن) در اولویت قرار می گیرد.
شستشوی غیر اصولی چه آسیب هایی دارد؟
به کار بردن سطل آب و تی رشته ای بیش از آن که باعث تمیزی سطوح شود، آلودگی را در محیط پخش می کند. از طرف دیگر قدرت کافی برای حذف آلاینده ها را نداشته و کثیفی های باقی مانده به مرور زمان به عمق کفپوش نفوذ پیدا کرده و کیفیت آن از دست می رود. هنگام استفاده از شیوه های قدیمی رطوبت به مدت طولانی بر روی سطح زمین باقی می ماند که باعث ایجاد لغزش، خرابی کفپوش و افزایش رطوبت هوای محیط می شود.
حفظ ایمنی محیط کاری با اسکرابر
با گسترش مراکز صنعتی، تجاری، آموزشی، درمانی و دیگر محیط های کاری دیگر روش های سنتی و قدیمی پاسخگوی نیازهای نظافتی نبوده و لزوم بهره مندی از ابزارهای پیشرفته تر بیش از پیش احساس می شود. دستگاه اسکرابر یا کفشوی صنعتی با هدف اجرای عملیات نظافت به شیوه درست و اصولی طراحی شده و تنوع در طراحی و تولید از ویژگی های بارز دستگاه های اسکرابر است.
اسکرابر صنعتی دارای دو سیستم برس زنی و مکش می باشد که با استفاده از آن ها فرآیند شستشو و خشک شدن سطح زمین به طور هم زمان انجام می پذیرد. برس های اسکرابر متناسب با جنس سطح قابل انتخاب هستند و بنابراین علاوه بر این که آلودگی ها از سطح پاک می شوند، کفپوش صدمه ای نمی بیند.
برای همسو شدن شرایط هر یک از محیط کاری، بهره مندی از اسکرابر در اولویت قرار دارد و نقش مهمی در تأمین امنیت محیط دارد:
– حذف آلاینده های زیان آور
– جلوگیری از لغزش کاربران و دیگر پرسنل
– محافظت از کفپوش
– صرفه جویی در زمان و انرژی
– جلوگیری از افزایش بیش از اندازه رطوبت هوا